Publicat în cartii, Herg Benet, recenzie

Recenzie: Octopussy de Cristina Boncea

Octopussy de Cristina Boncea

Coperta_Octopussy*Carte oferită de autoare pentru recenzie. Mulţumesc.

Descriere oficială:

Hyena, o adolescentă de aproape 14 ani, se întoarce acasă după o lungă perioadă de absență din mijlocul familiei. Este primită deopotrivă cu entuziasm și scepticism de către Becks, sora sa geamănă, care încearcă să reconecteze relația lor și să recupereze toți acei ani pierduți. Dar secretele mamei, ale tatălui vitreg și ale ambelor fete sunt amenințate să iasă la iveală odată cu sosirea straniului unchi din America.

Citind această carte, ești obligat să lași deoparte toate clișeele pe care le-ai auzit despre tinerii de azi. Sex, droguri, alcool, nopți în cluburi, haine de fițe? Pentru Becks si Hyena sunt doar punctul de pornire al propriilor reflecții și raportări față de viață – o foarte ciudată raportare, de altfel…

Un roman ca o călătorie fascinantă și amețitoare, cu umor sumbru și, în același timp, o atentă celebrare a individualității extreme.

Recenzie:

Am terminat de ceva vreme cartea aceasta însă nu am putut să-i scriu o recenzie. Nu ştiam ce să scriu. Aşa că m-am gândit să las să treacă puţin timp deoarece voiam să scriu o părere sinceră nu una repezită.

O să fiu sincera cu voi, în momentul în care am citit cartea, m-au deranjat anumite lucruri, probabil nu mă aşteptam la o asemenea carte şi m-a luat prin surprindere. Mă aşteptam la o carte ciudată, dark şi cu o atmosferă posomorâtă şi într-un fel aşa şi fost dar a mai avut ceva pe lângă toate astea.thirteen_movie_by_fallingfromthestart

Probabil vă întrebaţi dacă mi-a placut cartea? Răspunsul este da şi nu.
Am nişte sentimente contradictorii. Mi-a plăcut stilul de scriere, autoarea s-a inspirat din lumea reală, prezintă situaţii şi scene care din păcate se întâmpla şi în viaţa de zi cu zi. Cartea prezintă partea întunecată a lumii, o lumea ciudată în care personajele se confruntă cu probleme, unde sexul, drogurile şi limbajul licenţios este un lucru normal.

Autoarea ne prezintă lumea reala deoarece să fim serioşi, nu întotdeauna lumea este tocmai roz unde personajele trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi.

Gata cu poveştile de adormit copii, poveştile cu prinţese şi baluri. Bun venit în lumea Octopussy unde personajele noastre nu sunt tocmai nişte fetiţe cuminţi.
Personajele principale, Becks şi Hyena, cele două gemene care la început credeam că chiar au ceva probleme deoarece cum poate o fata de 14 ani să se comporte într-un asemenea hal. Mă gandeam că pe vremea mea, când eu aveam 14 ani, eram doar nişte copii care ieşeau pe strada la poveşti, nu în cluburi, nu fumam ţigari şi nici internet nu aveam.images

Am citit recenzii pe Goodreads pentru această carte, cu unele am fost de acord, cu altele nu.
Am văzut că mulţi au amintit o anumită scena în care este implicat şi un câine. Da, aceea scena m-a suprins, nu am aşteptam la aşa ceva şi nu mi-a plăcut scena respectivă, aş fi putut să trăiesc forte bine şi fără respectiva scena. Dar am trecut peste asta şi am continuat cartea.

Expresiile în engleza au mai ridicat o problemă în rândul cititorilor, însă mie mi-au plăcut. Bine, probabil ar fi fost mai bine ca acele cuvinte şi expresii să fi fost traduse la subsolul paginii ca să putem mulţumi şi pe cei care nu ştiu limba engleză.large

Personajele au fost ok, nu m-am ataşat de ele dar nici nu m-au enervat. Evident toţi au probleme inclusiv unchiul Phil.

Mi-ar fi plăcut ca autoarea să pună un accent mai mare pe partea psihologică, m-a intrigat aceea boală descoperită de Phil şi aş fi dorit să aflu mai multe lucruri despre acesta.

Evident cartea nu este o capodoperă dar nici nu mă aşteptam să fie. Dar ca şi roman de deput este chiar foarte bună.

Autoarea ştie să jongleze cu cuvintele şi citatele sunt foarte frumoase şi realiste.

Octopussy este aceea carte care te scoate din viaţa ta confortabilă ţi te duce într-o lume întunecată, într-o lume în care se întâmplă lucruri pentru unii mult prea şocante ca să fie adevărată însă aceste lucruri se pot întâmpla şi în viaţa reală, trebuie să fim conştienţi că şi această parte întunecata face parte tot din lumea în care trăim.

Citat:
„Privit prin prisma prezentului, trecutul parcă este cernut printr-un filtru al tristeții, ce transforma toate sentimentele trăite atunci, oricare ar fi fost ele.”

Ce mi-a plăcut: stilul de scriere, citatele, finalul.
Ce nu mi-a plăcut: acea scenă cu câinele…

Punctaj: 2.5/5

Date:
Titlu: Octopussy
Autor: Cristina Boncea
Editura: Herg Benet
Pagini: 192
Comanda aici.

3 gânduri despre „Recenzie: Octopussy de Cristina Boncea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s