Publicat în cartii, Litera, recenzie

Recenzie: Când Dumnezeu Era Iepure de Sarah Winman

 

Când Dumnezeu Era Iepure de Sarah Winman

2179*Carte oferită de editura Litera pentru recenzie. Mulţumesc.

Descriere oficială:

Lumea lui Elly este modelată de cei care o locuiesc: părinţii iubitori, dar teribil de neatenţi; cea mai bună prietenă, care miroase permanent a chipsuri şi care ştie cuvinte sofisticate; un vecin bătrân care-i face avansuri; iepurele pe care l-a botezat „Dumnezeu”. Într-o copilărie condimentată cu momente deopotrivă obişnuite şi extraordinare, singura constantă în viaţa lui Elly este fratele ei. Douăzeci de ani mai târziu, Elly şi Joe sunt adulţi, dar îi uneşte aceeaşi legătură puternică din copilărie. Până când, într-o dimineaţa senină, un eveniment cutremurător ameninţă să le distrugă pentru totdeauna relaţia. Începută la sfârşitul anilor 1960 şi pendulând între Essex, coasta sălbatică a Cornwallului şi străzile din New York, povestea lui Elly este o poveste despre copilărie, despre prietenie, despre partea întunecată a dragostei şi a sexului, despre forţa legăturilor de familie. Mai mult decât orice, este o poveste despre dragoste, în toate formele ei.

Recenzie:

Unde să încep oare? Ştiam de multă vreme de această carte dar nu prea i-am dat importanţă până când într-o zi am citit o recenzie pe un blog şi care m-a făcut curioasa aşa că am început să caut mai multe informaţii despre ea şi până la urmă am ajuns să vreau să o citesc.
Deşi are un titul destul de ciudat „Când Dumnezeu Era Iepure” povestea este foarte emoţionantă si captivantă.
Cartea este împărţită în două părţi 1968 şi 1995.
Prima parte a poveştii este axată pe copilăria lui Elly, deşi a avut parte de părinţi iubitori şi de un frate protector, copilăria lui Elly a fost una grea, plină de multe evenimente care ar fi putut-o conduce la o viaţă imagesdezastruoasă dar nu s-a întâmplat aşa deoarece în a doua parte a poveştii vedem o Elly matură cu picioarele pe pământ, deşi a lăsat cu mult timp în urmă copilăria şi prietenii ei, mai ales pe Jenny Penny care a fost mereu persoana misterioasă din viaţa ei dar despre care acum nu mai ştie nimic.
Viaţa lui Elly este marcată de momente de suferinţa însă întotdeauna i-a fost alături fratele ei Joe. Acum însa trebuie să se confrunte cu o realitate tulburătoare şi asistăm la prăbuşirea turnurilor gemene în urma atentatului terorist din 11 septembrie 2001.
Mi-a plăcut cartea, deşi mă aşteptam la altceva, a fost o surpriză plăcută pentru mine, au fost momente când m-am emoţionat citind despre viaţa lui Elly.
Autoarea a reuşit sa creeze o poveste emoţionanată despre partea întunecată a copilăriei dar şi a vieţii de adult.
Totul se schimbă în viaţa lui Elly însă se pare că iepurele „dumnezeu” este mereu prezent şi la un moment dat cititorul se întreabă dacă există oare posibilitatea ca acel ieupre să fi fost cu adevărat Dumnezeu.

Citat:

” Urma să ne vedem, o singură dată – cel puţin în copilărie-, înainte ca vieţile noastre să se despartă precum un râu ce se separă în două braţe, săpând fiecare pământuri noi.” – Elly

Ce mi-a plăcut: intenistatea poveştii, faptul că povestea este realistă.
Ce nu mi-a plăcut: uneori poate părea puţin plictisitoare.

Punctaj: 4/5

Titlu românesc: Când Dumnezeu Era Iepure
Titlu original: When God Was A Rabbit
Autor: Sarah Winman
Editura: Litera
Pagini: 334
Traducere: Ioana Avadanei
Comanda aici.
Copertă originală:

3 gânduri despre „Recenzie: Când Dumnezeu Era Iepure de Sarah Winman

  1. Serios, ce treaba are titlul (care mie mi se pare ridicol) cu povestea povestii tinerei Elly? Mie mi se pare putin cam aiurea. Adica din cate vad, povestea cartii pare superba, insa titlul….zau, zici ca este al unei carti elaborate de-a pocaistilor…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s