Recenzie: Gazda de Stephenie Meyer

* Carte oferită de AdevarulShop pentru recenzie, mulţumesc mult.

Descriere:

Lumea noastră a fost invadată de extratereştri, corpurile oamenilor devin gazde pentru aceşti paraziţi, minţile lor dispar, dar corpurile lor rămân în continuare intacte. Mulţi oameni au cedat, însa o mica parte din ei trăiesc în sălbăticie, ascunzându-se.

Când corpul lui Melanie, unul dintre puţini oameni în viaţă este invadată de un „suflet” numit Rătăcitoarea, Melanie refuză să se stingă, şi aşa ajunge să existe în continuare, poate să gândească şi să audă şi gândurile Rătăcitoarei.

Rătăcitoarea nu se aştepta să fie invadată dintr-o dată de emoţiile şi amintirile gazdei. Copleşită de puterea lui Melanie, Rătăcitoarea nu are puterea să lupte împotriva ei, însa dacă cedează, trupul şi sufletul lui Melanie va muri iar ea va fi transportată într-un al trup. Dar oare după ce a simţit emoţiile şi trăirile unui om, Rătăcitoarea va fi în stare să renunţe la toate aceste amintiri?

Recenzie:host_banner_eye

Ce mă bucur că prima data am văzut filmul, în caz contrar aş fi fost foarte dezamăgita de film.

Nu înţeleg de ce am aşteptat aşa de multă vreme să citesc cartea, de fiecare dată când intram într-o librărie luam cartea în mână şi o răsfoiam dar niciodată nu m-am ambiţionat să mi-o cumpăr. Dar când în sfârşit am făcut rost de ea, vă vine să credeţi că a aşteptat aproape un an fain frumuşel în bibliotecă înainte ca să o citesc.

În fine, mai bine mai târziu decât niciodată nu?

Sincer acum nu prea îmi găsesc cuvintele potrivite ca să descriu cât de mult mi-a plăcut cartea, pur şi simplu nu mi-o puteam lăsa din mână, mă trezeam că este ora 3 noaptea şi eu tot citesc.

De mult nu am mai citit o carte care să-mi transmită atâtea emoţii, chiar dacă ştiam în mare despre ce este vorba, doar am văzut filmul, tot eram surprinsă de unele scene.tumblr_mkv5pjGi5v1s9q0cio1_500

Pot să afirm că Gazda mi-a plăcut mai mult decât Amurg. Se vede că scriitoarea a evoluat destul de mult.

Personajele au fost pe placul meu, îmi plac personajele care transmit ceva, care sunt descrise detaliat. Wanda a fost una dintre personajele mele preferate. Chiar dacă Wanda trăieşte în corpul/împreună cu Melanie, mi-a plăcut mai multe de Wanda, de ea este narată şi cartea, ea a transmis cele mai multe trăiri şi emoţii, cartea este de fapt o povestire a „vieţii” ei,  cum un suflet care niciodată nu a trăit ca şi om încearcă să se integreze, încearca să simtă şi să iubească.

Acum nu vreau să fac o comparaţie între carte şi film, dar vreau să spun că cei care au văzut filmul şi nu au citit cartea, ar trebui să o citească deoarece filmul a omis multe lucruri care nu apar în film, acest lucru m-a deranjat puţin, nu-mi place că au tăiat nişte personaje din carte, mi-ar fi plăcut să o văd şi pe Sunny în film.

Singurul lucru care nu mi-a plăcut când am citit cartea a fost greşelile the-host-gazda-poster-2013de ortografie. Traducerea a fost ok, şi înţeleg că se mai pot strecura câteva greşeli dar totuşi să nu exagerăm, in rest cartea este superbă.

M-aş fi bucurat că această carte să rămână un stand alone, dar se pare că autoarea a decis că va fi o trilogie. Sincer sunt curioasă dar în acelaşi timp şi sceptică (ca deobicei). Mi-e frica ca o va „strica” volumul doi. Oricum sper să nu cadă în această capcană, foarte mulţi autori au obceiul să strice continuarea unei cărţi.

Cred că voi reciti de câteva ori acestă carte şi voi revedea şi filmul (deja am văzut-o de 3 ori), a devenit una dintre favoritele mele din carţile/filmele citite/vizionate până acum.

„…Nu este faţa, ci expresia ei. Nu este vocea, ci ceea ce spui. Nu este modul în care arăţi în acel trup, ci lucrurile pe care le faci cu el. Tu eşti frumoasă.”
(Ian – pagina 439)
 

Ce mi-a plăcut: emoţiile transmise de unele personaje, Ian, Wanda, faptul că cartea a fost bine conturată, nu a avut lipsuri.

Ce nu mi-a plăcut: greşelile de ortografie în traducere, acest lucru nu mă deranjează de altfel, dar în Gazda s-au strecurat cam multe greşeli. Dar din cauza acestui lucru nu voi taie din punctaj deoarece cartea este superbă, nu are nici o vină de aceste greşeli.

Punctaj: 5/5

 

Titlu: Gazda (Gazda #1)
Titlu original: The Host (The Host #1)
Autor: Stephenie Meyer
Editura: Rao
Pagini: 700
Traducere: Manuela Bulat, Shauki Al-Gareeb
Comandă aici.
Coperta originală:
Anunțuri

5 gânduri despre „Recenzie: Gazda de Stephenie Meyer

  1. SI eu am văzut filmul. Nu m-a impresionat şi poate de aceea nici nu am căutat cartea s-o citesc. Pe de altă parte, dacă voi citi cartea nu mă voi afla în situaţia în care am fost privind Jocurile foamei după ce am citit romanul. Nici nu ştiu cum e mai bine: să citesc cartea şi pe urmă filmul să mă dezamăgească rău, sau să văd filmul şi să nu fiu interesată, sau să amân, din cauză că nu mi-a plăcut, lectura cărţii. Mulţumesc pentru recomandare. Probabil voi citi romanul, chiar dacă nu chiar acum.

  2. eu am vazut filmul intai si mi-a placut, apoi dupa 3 ani am citit si cartea si surprinzator mi-a placut chiar daca eu eram pornita spre o recenzie negativa, am strans din dinti sib am zis ok merita

  3. Am citit cartea cu un an in urma si mi-a placut grozav de mult . Inca a ramas in varful listei mele cu „Cele mai bune carti” . Cand am vizionat anul acesta filmul m-a dezamagit extrem de mult . Unele scene fiind modificare iar unele scoase de tot din peisaj (inteleg ca a trebuit sa „taie” din actiune insa nu cele care erau cele mai emotionant ) .
    In rest a fost ok. Am vazut filmul de 3 ori si inca nu m-am plictisit de el .

    P.S ador felul in care scri , cum spui lucrurilor pe nume intr-un mod frumos .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s